Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

April 2017

Det har været en mild vinter, så foråret startede tidligt. Anemonerne sprang ud i starten af april. Men så blev det koldt med nattefrost helt til sidst i april. Bøgen sprang først ud omkring 1. maj.
Men hønsene måtte komme ud igen, efter at faren for fugleinfluenza havde holdt dem inde hele vinteren. Og det er de glade for!
 
April 2016
Selv om det er et koldt forår, så er det alligevel forår.

De første egernunger kigger ud her sidst i april, og råbukkene har fejet basten af opsatsen og er ved at skifte vinterpelsen ud med den glatte rødbrune sommerpels.
Iskold april i år. Sne d. 28. april.
Onsdag d. 27. forlod gråanden på taget ved skorstenen sin rede sammen med 8 nyklækkede ællinger.
Pludselig så det ud, som om der var hældt grøn maling i søen.
Jeg tog et algetræk og lagde en dråbe under mikroskopet. Uha, der var mange!
Det er Euglenaer, en grøn flagelat, som åbenbart har fået gode forhold en tid. Måske fordi søen er gået over sine bredder? - Den forsvinder helt sikkert igen.
April 2015
Gråandemor har atter ruget et ællingekuld ud på taget af Vestre Hus og trisser nu over til søen med dem. Senere leder hun dem længere væk, for der er for megen uro omkring søen.
Mange af forårets tidligste blomster er meget beskedne i størrelse, men til gengæld særdeles talrige. Som den lille fine vårgæslingeblomst her.
Her kan man se, hvordan "stjernesnot" opstår. Det er en musvåge, der fanger frøer og piller kønsorganerne ud inden de ædes.
Her er stjernesnot - gelé fra frøernes æggeledere. Og rigelig af urinsyre hidrørende fra musvågens proteinrige måltider.
April 2014
Krible Krable i den grønne skov. Vestre Hus har masser af Vilde Venner. Her filmes til Kriblekrable-uge på Ramasjang uge 19.

April 2013

Snogene parrer sig i april, kort efter at de har forladt deres overvintringssteder i stengærder eller under trærødder. hannen har to parringsorganer men bruger kun et af gangen.
De sære væsener nedenfor er frøfostre. De har endnu ikke forladt deres gelé.
"Vildhønen" har fået kyllinger, og hun passer godt på dem! - Hun er ikke rigtigt vild, men jeg kalder hende vildhøne, fordi hun aldrig kommer ind i buret. Det er derfor noget problematisk, hvis ræven kommer forbi, men nu må vi se, hvordan det går :)
12. april 2013 og søen er stadig dækket af is, og den sydlige bred, hvor træerne dækker for solen er endnu snedækket. Frøer og salamandre kan ikke komme til at yngle. - Men fuglene er i gang. På facaden af Vestre Hus har solsort og gærdesmutte bygget rede ved siden af hinanden.
April 2012
Så fik vi endelig fældet den bøg, der fik skrællet barken af sidste år. Det var lidt besværligt, for dens krone var flettet sammen med andre træers kroner, så den måtte trækkes ned. Men nu ligger den der og den kan udmærket leges på :-)
April 2011
30. april. Efter en helt overdådigt sommerlig april, er skoven ganske grøn. Selv egen er sprunget ud. Forunderligt efter sådan en hård vinter.
Advarsel. Er du sikker på, at du kan kende ramsløg?
Her på det sidste vil alle smage ramsløg, og jeg bliver ofte spurgt, om der gror ramsløg i Ravnsholt. Det gør der ikke. Ramsløg kræver rig muld, og det er der ikke i Ravnsholt Skov.
Men der gror en anden urt, som danner store bestande, og hvis blade ligner. Det er den dødeligt giftige liljekonval. Tag ikke fejl. Ramsløg lugter kraftigt af hvidløg, når man river et blad over. - Der gror i øvrigt ramsløg ved Vestre Teglværksvej.
I april bygger solsortene deres første reder. Det er dog ikke let for dem at finde beskyttede steder før løvspring, og de første reder bliver ofte plyndret af skader og skovskader. - En hylde tæt under et tagudhæng eller et tag i et udhus er i høj kurs, men det kan være svært at få reden til at blive på plads. Solsortene i spejderhytten til højre opgav til sidst at få den til at balancere under taget.
Det er faktisk ret let at finde solsortenes reder på en tur i skoven. Hvis solsortene lister stille væk i stedet for at skræppe op, når man forstyrrer dem, så er de som regel ganske tæt på reden.
 
Det er i den grad redebygningstid her i april, og mange fugle sætter stor pris på at kunne fore reden med blød og isolerende uld. Hundehår, fåreuld eller lidt gammelt pelsværk anbragt i lidt kyllingenet eller lignende vil blive modtaget med stor entusiasme.
I starten af april begynder de hulrugende fugle så småt at bygge rede. På vestre hus er vi så heldige, at en spætmejse er flyttet ind i en kamerakasse. Dermed mistede et par musvitter et redested, men det fandt de sig ikke bare i. Musvitten på billedet ovenfor til højre har sneget sig ind i kassen mens spætmejsen var ude, og den hærger reden totalt. Havde der været æg i reden, var de blevet knust. Se en lille film her.
Videre tilbage: april 2010-2009 klik her
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned