Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

April 2010

April 2011-nu

Her i april kan man se små insekter, der drøner hen over rolige vandflader med svirrende vinger. Det er dansemyggehunner, der lægger æg.
Aprilvejr. 21 April 2010. Anemoner og kraftig sne.  

14. april står anemonerne i fuldt flor. Når man plukker en buket, kan man samtidig kikke efter anemonens knoldskive (Dumontia tuberosa). Det er en lille fræk skivesvamp, som snylter på anemonens jordstængler.
Den 10. april har de spidssnudede frøer lagt de første æg. De første dage er de sorte på oversiden og hvide på undersiden. Det hvide er blommemasse - næring - som bliver brugt under frøfostrets udvikling.

1. april. Grågæssene græsser på de våde grønne marker. Landmændene ville gerne have dem til at lade være, men det er ikke let at få dem væk. Gæssene yngler tidligt, så de har allerede æg i reden nu.
Når sneen ligger i et tykt lag ovenpå søernes is i månedsvis, kan lyset ikke trænge igennem, og så kan algerne i vandet ikke danne ilt. Så dør fiskene af iltmangel. Her i april ligger mange døde fisk langs bredderne. Fiskene overlever dog i store søer og i søer med vandbevægelse, og derfra spredes de så igen. Det er helt naturligt.
April 2009

Både bøg og eg og alle frugttræer er sprunget ud med utrolige mængder blomster i år, formodentlig på grund af den varme sommer sidste år, hvor blomsterne blev dannet. Det bliver nok et fantastisk frugtår i år.

Den 26. april hørte jeg den første gøg i Børstingerød Mose. Det er tidligt. Normalt kommer gøgen i den første uge af maj. Desværre hørte jeg gøgen fra nord, hvilket ifølge svensk folketro skulle være et dårligt varsel:
Østergøk er trøstergøk, vestergøk er bæstagøk, norrgøk er sorggøk, sørgøk er smørgøk.

Endnu tidligere var bøgen dog i år. Den sprang ud allerede midt i april.

Udviklingen af disse fantastiske larver kan følges på Vestre Hus for tiden. Det er Dødningehovedsværmerlarver. De er importeret fra Hviderusland som æg, og de vokser hurtigt.
 
En nuttet hale de har.

Fuglereder dukker for tiden op på overraskende steder. Solsorten har bygget over døren til båludstyret på Vestre Hus - hvilket ikke er så praktisk. Og midt på MD Madsensvej i Lillerød ligger en ringdue på rede.

 

Spætmejsen i musvitkassen er helt i orden, men uglekassen synes beboet af noget med en busket rød hale.

Den 13. april er både de butsnudede og de spidssnudede frøer næsten færdige med æglægningen, så det er nu, hvis man skal finde ægklumper til undervisningsbrug. På billederne herover er det butsnudede frøer. Deres kvækken lyder som en knagen.
Her er da ikke noget at se, ud over visne blade på skovbunden - jo minsandten, en anderede med 7 æg. Gråanden lægger ofte sin rede på usædvanlige steder langt fra vand. Anden lægger et æg om dagen, og begynder først at ruge, når reden er fuld. Indtil da dækkes æggene, når anden forlader reden - og så er den umulig at se.
Videre tilbage: april 2008-2007 klik her
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned