Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Januar 2011

Vinteren 2010-2010 har Vestre Hus en lille pindgris i pleje. Grisen var blevet gravet ud af sit vinterhi under sneskrabning. Nu springer den vinterdvalen over, og den spiser meget og har næsten vokset sig til voksenstørrelse. Til foråret bliver den sat fri.

Januar 2010

 

Rådyr går gerne ud på isen, men det hænder at de skrider ud på deres tynde ben. Ovenfor ses en større udskridning.   Pas på i moser. Dette åbne vandhul er fotograferet i Børstingerød Mose d. 16. januar. Længe efter at alle søer var frigivet til færdsel.
5. januar er skiltet med "Færdsel på isen frarådes" dækket til af Skov og Naturstyrelsen. Nu kan man frit færdes på søen ved Vestre Hus.

Januar 2009

Når temperaturen ligger lige omkring frysepunktet, er det oplagt at kikke efter nisseskæg i skoven. Nisseskæg er fine istråde, der gror ud fra frønnede gene i skovbunden. fænomenet er gådefuldt. Læs om det her.
Januar 2008

Sidst i januar. De første kyllinger og blomstrende anemoner. Vi har ikke haft nogen vinter, og nu leger naturen allerede forår.

Forskellige svampedyr er aktive her i den milde, våde vinter. Her er det en svampespisende art, der går løs på en koloni af håret lædersvamp. Hvad det er for en art er ikke til at sige, før den holder op med at kravle og får dannet frugtlegemer. Jeg kikker til den hver anden dag, for at se, hvad der sker.

Sidst i januar var svampedyret endelig modent til bestemmelse. Det er en Badhamia-art. Den ligner kaviar.
Vintertid er tiden til lorteture! Dyrenes ekskrementer ligger i månedsvis, så der er god mulighed for at gætte lorte i skoven. Her er det efterladenskaber fra rådyr, mink og mosegrise. Se mange flere her.
Januar 2007

Så kan der kikkes på dyrespor! Her er en mus løbet frem og tilbage mellem to huller.

D. 22 januar - efter måneder med regn - blev nedbøren endelig hvid. Kik her, for at se, hvordan søen ved Vestre Hus har udviklet sig siden starten i november 1997.
Hvis man stikker snuden i skovbunden, kan man i det fugtige vejr finde svampedyr næsten alle vegne. Men det kræver gode øjne, for mange er meget små. Nedenfor er det Craterium minutum (små kratere) på et vissent blad.

 Svampedyr er vidunderligt mærkelige!

Vandhullet overfor Vestre Hus fotograferet d. 19/1 07. En af de sjældne soldage - ellers regner det hele tiden. Der er grønt og høj vandstand. Vi har næsten ikke haft frost.
Når nu vejret er så mildt, kan man gå på opdagelse i skovbunden, hvor masser af dyr er aktive og trives i den høje luftfugtighed. Larven herunder sad i sit net i en mør træstub. Disse larver har genopfundet edderkoppespindet. De fremstiller nettet af spyt, og anbringer små oxalsyreholdige dråber i trådene, så spindet bliver giftigt for de smådyr, som den lever af. Som voksen bliver den til en Langhorns svampemyg. Sådan én har jeg desværre ikke et billede af, men jeg vil da prøve at finde én til sommer.

Rekord lun januar. Ingen nattefrost og dagtemperaturer på 6-8 grader. Skovens oversvømmede smådamme er grønne som plæner.
 
Kuldetålende planter som Rød tvetand blomstrer endnu.

Januar 2006-2002 klik her.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned