Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Årets sidste skovfirben d. 29. oktober. Smut. Det var den sommer.

Stemningsbilleder fra oktoberskoven.

Hundredevis af guldøjer søger indenfor i skure for at tilbringe vinteren sammen i snævre sprækker. En glemt avis eller noget gammelt tøj giver glimrende overvintringsmuligheder for disse elegante dyr.

Duer, skovskader, mus og egern smovser i masser af bog og agern.

Det er oldenår i år. Både eg og bøg sætter masser af frugt. Bliver det så en hård vinter?
Læs her om denne myte.

Oktober 2008

Bålhytten brændte i foråret, men nu er en ny genopført. Tagskægget er hævet, så den ny nok vil give færre buler.
Det var vist årets sidste snog, som lå dér i rødgranen d. 12/10 for at lune sig i årets sidste solstråler. Nu er det på tide for snogen at finde sig et musehul og gå under jorden for vinteren.
Oktober er fyldt med de mest fantastiske former og farver. Det er lige meget om man ved noget om biologi. I oktober skal man i skoven for at se på farver!
Der sker en masse i naturen i oktober. Svampe, svampedyr og mos trives i den høje luftfugtighed og dukker op alle vegne.

En væltet træstamme udgør en massiv fødekilde for utallige mærkelige organismer, og der er ikke grænser for, hvad man kan finde på stammer og grene her i oktober. På bøgestammen ovenfor har jeg således fundet mærkelige redesvampe, kravlende svampedyr, hjerneagtige bævresvampe, den sære kløvblad, små moskantareller og masser af andre svampe, som glimmer-blækhat, porcelænshat og honningsvampe. Og under den løse bark lurer larver, skolopendre og løbebiller. Jo, der er nok at opleve på ganske få kvadratmeter!

Oktober 2007

Både planter og dyr må nu forberede sig på vinteren. Andemadplanter, som sommeren igennem har dækket næringsrige vandhuller, samler her i oktober oplagsnæring i bladpladerne, hvilket gør dem tunge, så de synker til bunds. Så bliver de ikke ødelagt af den is, der snart dannes på vandoverfladen. Billederne ovenfor er taget med 3 ugers mellemrum.

Også andre planter, der om sommeren befinder sig i vandoverfladen, vælger nu at søge nedefter. Blæreroden danner således  tætte, tunge skudspidser, som kan overvintre i dybet.
Man kan tilgive det meget - bøgetræet - når det laver disse farveeksplosioner i oktober.
Honningsvampen gror på træ, men det kan sagtens være rødder, så det ser ud som om den gror på jorden.
Som regel er der mange sammen, og tit er de nederste hvidpudrede af sporer.

Skoven er fuld af honningsvampe nu. De kan være lidt svære at kende, for der er tale om 5-6 arter, som er nært beslægtede men lidt forskellige af udseende. Kan man kende dem, får man imidlertid hurtigt svampekurven fuld.
Lad stokken sidde og tag kun de unge hatte. De skal steges og bliver bløde og let slimede, men de smager mildt og fint. Fine til suppe eller sovs - eller på en leverpostejmad.
Det siges dog, at nogen ikke kan tåle denne svamp. Det er synd.
Man finder både honningsvamp på løv- og nåletræ.
Denne svamp kan selv dræbe sin mad, ligesom vi gør.

Den fantastiske benved lyser op her i oktober i krat og hegn, først med sine utrolige frugter og siden med sit fine røde løv.

Oktober 2006-2001

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned