Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Juli 2012

Juli 2013-nu

Skovbruget i Danmark er i dag ikke nær så intensivt, som det var for få år siden. Grøfter bliver mange steder ikke længere vedligeholdt, og med de store vandmængder, vi har fået på det sidste, så forsumper mange områder i skoven. Det betyder at træer går ud, og lyset kommer ned. Skoven bliver mere varieret, der bliver plads til flere arter, og skoven bliver mere spændende at besøge. Fint nok.
Her i starten af juli går de små frøer på land efter deres fantastiske forvandling fra svømmende, gælleåndende, planteædende småfisk til springende, lungeåndende, kødædende padder. Den evolution må man vise respekt! Så slå ikke græsset nær småsøer i disse dage.

Juli 2011

De birketræer, der i foråret smed tonsvis af pollen til stor gene for alle birkeallergikere, smider nu tonsvis af frø, til stor gene for folk, der maler haveborde. - Og sammen med birkefrøene falder masser af små birketægeunger. De suger birkesaft af de modne rakler, og de falder med, når raklerne går fra hinanden.

Juli 2010

Her i juli-august jager hun-muldvarpene deres store unger ud af gangsystemet. De skal så finde sig et område, hvor de kan etablere deres eget underjordiske territorium, og det er ikke let, for der bor allerede muldvarpe de fleste egnede steder. Mange muldvarpeunger klarer det ikke, og man ser tit døde muldvarpe i denne tid.

Efter en elendig kold forsommer er sommeren kommet stærkt her i juli. Går man på en varm, solbeskinnet tørvemose, kan man hele tiden høre små smæld. Det er proppen, der ryger af tørvemossens små sporehuse, hvorved sporerne skydes ud som små, hvide skyer. De er ufatteligt små, og de kan flyve over store afstande, så nye tørvemoser kan etableres langt herfra.

Juli 2009

Nu er grankoglerne ved at være modne, og vores egern høster de friske kogler og tømmer dem for frø. Men af og til findes kogler, hvor kun de første skæl er pillet af. Hvorfor er de blevet kasseret?
Kikker man bag skællene ses ingen frø, men masser af små kugler. Højere oppe i koglen er de sorte. Hvad er det mon? - Se her, for en forklaring.

Gran er blevet fældet i store områder af Ravnsholt skov, og i de områder, hvor granerne stod på tør tørv, blomstrer nu fingerbøl i kolossale mængder. Det er et smukt syn og humlebierne er glade for blomsterne - men de er meget giftige!

Juli 2008

Iris er en helt særlig sommerfugl. Den er stor og flyver godt, og den er svær at få at se, for flyvetiden varer kun et par uger her i juli, og den flyver mest rundt i trækronerne. Den kan imidlertid godt lide menneskesved og andre salte sager, så undertiden kan man få dem at se helt tæt på.

Den ekstremt tørre forsommer sætter sig stadig spor. Selv om der kommer en byge af og til, dækker de slet ikke vandunderskuddet i naturen. Billedet ovenfor viser ikke kirsebærsten på en skovbund, men derimod en brolægning af døde bønnemuslinger i en udtørret grøft i Børstingerød Mose.

Det gik godt med solsorteungen fra sidste måned. Efter i 14 dage at være blevet madet med utrolige mængder kattemad, blev den mere og mere urolig og fløj så hjemmefra. Den var ikke i bur, men færdedes frit i haven. På venstre billede sidder den i en cykelkurv - efter eget ønske.

Juli 2007

Ørentvistene har det fint med den evige regn. De trives i fugtigt vejr, og der er mange af dem for tiden.
Til venstre ses et nydeligt ungt par af Almindelig ørentvist. Det er hunnen til venstre. Hun vælger helst en partner med en stor tang, så hannerne er mere veludstyrede end hunnerne.
Men føler hun mon noget, når hun vælger? Synes hun at den er flot, den store tang? Bliver hun ligefrem forelsket?
Eller sker valget helt automatisk. Er hun blot en instinktmaskine, som slet ikke er i stand til at opleve?
Ingen ved det. Evnen til at opleve er et mysterium. Vi forstår ikke sammenhængen mellem elektriske impulser i nervesystemet og den subjektive oplevelse, og der findes ingen måde, hvorpå vi kan undersøge om andre væsener har denne evne. Med mindre vi da kan spørge dem - og det går ikke med ørentviste.

Myrerne har problemer med sommervejret. Millioner af håbefulde jomfruelige prinsesser og prinser er klar til deres bryllupsflugt, men vejret duer ikke. Det skal gerne være stabilt højtryksvejr under flyveturen, for en byge klasker de vingede myrer til jorden. En regndråbe er meget tung at få i hovedet for en myre! - Så her i juli er bryllupperne blevet aflyst gang på gang.
Her er det Gule engmyrer, der er klar til at aflyse et bunkebryllup.

27. juni. Bliver der mon en ende på regnen? Brydes der endelig et hul i skydækket? Får vi sommervejr i sommer?

11. juni. - Vand, vand, vand. Juni var den vådeste måned i over 100 år, og juli er startet lige så vådt.
Søen ved vestre hus er gået over sine bredder, og stierne i Børstingerød Mose kan kun bruges med waders.

Videre til 2006-2001

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned