Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
     
 

Juli 2006

Juli 2007-nu

Den varme, tørre sommer har været helt fantastisk for sommerfuglene. Aldrig har jeg set så mange!
Til venstre er det en Storplettet Perlemorssommerfugl
(Issoria lathonia) og nedenfor en Nældesommerfugl (Araschnia levana) i sommerdragt.

Nedfaldsmyrer

19 juli har været den helt store myre-sværme-dag. Netop denne varme, solbeskinnede dag valgte de fleste sorte havemyrer at sende deres unge prinsesser til vejrs for at parre sig, og millioner af myrer har sværmet under solen. Bagefter dør hannerne, mens de unge dronninger brækker deres vinger af, hvorefter de er klar til at starte et nyt samfund. Men der er millioner af dem, og det vil kun lykkes for ganske få.
Øverst ses en ung håbefuld dronning og en død han.

De spindemøl, som i juni afløvede mange buske - bl.a. hæg - klækker her i starten af juli fra store fællesspind. Det er nogle nydelige små prikkede møl, der lader sig falde som sommersne, hvis de føler sig truet.
Stammen på den gamle hæg på billedet er helt klædt i hvidt af spindemøl-larvernes spind.
Så har der været Nørder i skoven igen. Denne gang har de filmet egern.

Bøgehækkens blade krøller, og kikker man på undersiden, er bladene fyldt med hvidt, loddent, klistret fnuller.
Det er bøgebladlus, der er på spil.
Bladlus trives i varmt, tørt vejr. De har jo altid snabelen dyppet i plantesaft, så væske kan de altid skaffe, og i varmt vejr er stofskiftet kvikt, så de kan føde mange unger - som føder unger, som føder unger.
Alle disse bladlus er hunner, der formerer sig ved jomfrufødsel. Nogle har vinger, andre har ikke.
De ser så sære ud, fordi de udskiller voks i lange tråde. Det gør dem mindre appetitlige for rovdyr.

Juli 2005

Mange lindetræer ser i øjeblikket jammerlige ud, men brune, visne og sammenkrøllede blade. Det er bladhvepsen Caliroa annulipes, der er på spil. Dens larver sidder på bladenes underside, hvor de afgnaver alt det bløde væv, så kun bladribberne og en tynd overhud bliver tilbage. Denne bladhveps er en sydlig art, så den trives bedst i varmt vejr. Det er således det gode vejr i juni og starten af juli, der har givet hvepselarverne optimale vilkår. Der er ingen grund til at sætte bekæmpelse ind. Træerne skal nok klare sig, og vejret vil måske ikke begunstige bladhvepsen næste år.

Bladhvepse-larverne ser således ud, men de er kun omkring 1 cm lange. De ser ud som om de har en grøn midterstribe, men i virkeligheden er de gennemsigtige, og det er den fyldte tarm, man kan se. De udskiller en glinsende slim.

Jeg har ikke nogen billeder af den voksne hveps, men andre bladhvepse kan ses her.

Her i det varme vejr (11 juli) bider klægerne. Til venstre er det en guldklæg (Chrysops relictus) og til højre en regnklæg (Haematopota pluvialis) Begge har smukke øjne, men det gør ondt når de bider for at slikke blod. Klæger kaldes ofte for bremser, med det er forkert. Bremser bider ikke. Læs mere om den slags navneforvirring her.
Midt i juli har Alm. rovedderkop (Pisaura mirabilis) små unger i ammespindene. Det er kuppelformede spind i toppen af græs og urtevegetation, i hvilke de mange små edderkopper klækker af æggene. Hunnen holder vagt uden på spindet.

I starten af juli - her er det d. 3/7 - går de små tudser på land. Det sker nogenlunde samtidig for dem alle sammen, så i et par dage myldrer de alle vegne omkring søer og moser. Det er mere sikkert for den enkelte, at der er så mange samtidig. Rovdyrene kan simpelthen ikke æde dem alle.

Læs mere om skrubtudser her.

Når solen skinner sværmer hundredevis af små kønne vandnymfer over vandhullet ved Vestre Hus for at lægge deres æg. De blå er hanner, og de holder alle en mere grålig hun i et fast greb om nakken, mens hun lægger æg i vandet. Derved forhindrer de andre andre hanner i at komme til at parre sig med hunnen. Om aftenen slipper de dog grebet, så det vil oftest være en ny han, der griber hunnen om morgenen. Han skraber så tidligere hanners sæd ud med et særligt redskab på sit parringsorgan, anbringer derefter sin egen sæd - og holder fast på hunnen resten af dagen. - Hunnen befrugter æggene med sæden efterhånden som de bliver lagt.

Det kan godt være, at vi nyder sol og varme. Men solsorteungerne på den beskyttede plads under tagudhænget, de har det godt nok varmt!
Det er solsortenes andet kuld- og de kan sagtens nå et kuld mere i år.

 

Juli 2004

15/7 - Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Denne rekordvåde sommer har været god for både svampe og snegle - hvilket egentlig er en kedelig kombination ................

Sneglene har ikke efterladt meget af denne Karl-Johan.

Men der kan nu også findes fine svampe - og det er nu, de er fremme!

Denne Karl-Johans mærkværdige fordeling mellem hat og stok skyldes angreb af en snyltesvamp.

14/7 - Regn eller ej - hindbærrene er modne nu, og der er masser af dem.
Den lille edderkop på det højre hindbær hedder Broget springedderkop (Evarcha falcata) - og den skal nok være væk, når bærret bliver plukket!

Flagermuseungen Gollum her er det særeste plejebarn Vestre Hus nogensinde har påtaget sig at flaske op. Han får modermælkserstatning i en dukkesutteflaske ca. hver tredje time. Også om natten. Han er i dag - d.7 juli - 14 dage gammel og klarer sig fint.

D.10/7 døde Gollum desværre. Det er ikke så let at få så små dyreunger til at overleve, bl.a. fordi mælkens sammensætning har afgørende betydning.

Juli 2003

I øjeblikket klækkes jagtedderkoppernes unger, hvorefter de forlader den ægkokon deres moder længe har slæbt rundt på og indtager deres pladser på moderens ryg.
De får dog ikke noget mad, sålænge de sidder her, så når de bliver sultne må de forlade deres familie for at klare sig selv.

Læs mere om edderkopper her.

Juli 2002

Sommerskoven er mørk - og meget grøn!

Bålhytten har længe været et stort ønske - og nu står den der :-)

JULI 2001

 

Skovens mange stålorme samles gerne i kompostbeholderen ved Vestre Hus, hvor der er lunt, fugtigt og masser af lækre spiselige orme.
Stålormene her er højdrægtige hunner. De føder som regel i august.

Det er nu - omkring midten af juli - de pibler frem, kantarellerne. Og det ser ud til at blive et godt år.

Hvor brændenælder står i sol, vil man ofte kunne finde sommerfuglelarver. Her er det larver af dagpåfugleøje.
Larverne kan sagtens bringes hjem og holdes i et lille terrarium. Ved daglig fodring med friske brændenældeblade vil de hurtigt forpuppe sig, og efter et par uger klækkes til de skønneste sommerfugle.

 

Nu blomstrer kaprifolien - som på dansk hedder gedeblad - overalt i Ravnsholt Skov. Da den bestøves af natsommerfugle (bemærk det lange kronrør og manglende landingsplads) spreder den dog kun sin livsalige duft i skumring og daggry.

Fingerbøl og bølget bunke blomstret nu mange steder i skoven. Fingerbøllen er smuk, men forræderisk giftig. Man bør lade den stå og nyde den på stedet. Billedet til højre viser en tidlig morgen på Lerbjerg.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned