Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Nu åbenbares det, hvad musene har hygget sig med under sneen. Masser af spisesteder, gangsystemer og ekskrementhobe ligger nu frit fremme - mens musene selv er gået under jorden. - Disse billeder er taget ved vandhullet ved Vestre Hus. Det er spor efter markmus og mosegrise.

De to billeder ovenfor er taget med blot et døgns mellemrum - d. 27. og d. 28. marts. Der er nu huller i isen, så salamandrene kan komme i vandet - og det lader de sig ikke sige to gange!

Det har været en hård vinter. Selv om temperaturen ikke har været rekord lav, så har jorden været snedækket i månedsvis, så mange dyr har haft svært ved at finde mad. På billedet ser man, hvordan rådyr har flokkedes omkring en væltet ædelgran for at æde nåle og småkviste. Det er stærk og mager kost!

Men foråret er hastigt på vej. Selv om det stadig er frostvejr og snedækket er tykt her d. 14. marts, så varmer solen godt og længe, og smådyrene dukker frem. Her er det en Alm. rovedderkop, der soler sig på sneen.

Når hele skovbunden pludselig er dækket af små grangrene, er det egernet der har været på spil. Det bider smågrenene af for at æde de nye knopper, der sidder ved grunden af kvistene.

Musene færdes sikrest under sneen, hvor rovdyrene ikke ser dem. Hvis de løber ovenpå sneen, kan det nemt gå dem som musen til venstre, der blev snuppet af en ugle.

 

 

Så kom marts, med flot vejr, som dog ville have glædet os mere i december ..........

Marts 2005

Spætterne udhugger deres redehuller i øjeblikket, så hvis man har de lange ører med på skovturen, kan man være heldig at lytte sig frem til redetræerne. Man skal lytte efter rolig arbejdshuggen, ikke trommehvirvler, som bruges til territoriemarkering.

Her er det den store sortspætte (Dryocopus martius). Den bor på Lerbjerg.

Endelig den 25. marts kom de første hugorme frem, men der ligger også stadig masser af sneklatter på hugormestierne.

Den 24. marts er der stadig kun ganske lidt åbent vand i vandhullet; men de første salamandre er nået frem.

Den 18. marts er sneen endelig smeltet væk. Nu kommer foråret hurtigt.
Man kan finde mange spor efter mus, der har hygget sig trygt under sneen. Til venstre har musen siddet og gnavet kirsebærsten og til højre ses musegange, som har forløbet delvis i jorden og delvis i sneen.

"Udtal dig aldrig om vinteren, før foråret er kommet", som et gammelt ord kunne have lydt.
Marts kom med høj sne og streng frost. Rådyrene har nok bittert fortrudt, at de allerede har smidt vinterpelsen!
Men vi mennesker kan jo hygge os inden døre, og Vestre Hus har fået en fin ny terrarievæg.

Marts 2004

18. marts blev de første hugorme set. Det er Olga og Olga, der ligger og flader ud i solen.

Flere hugorme her. Lav din egen hugorm? Klik her eller her eller her.
Edderkoppen herover er en hun.
Den 16. marts vrimler det pludselig med jagtedderkopper omkring vandhullet. De går gerne på vandet, med eller uden is.

Her er hannen. Bemærk de boksehandskelignende palper - hannens parringsorganer.
Skønt det meste af vandhullet stadig er isdækket her d. 16. marts, så er både Spidssnudede frøer og Lille vandsalamander nået frem til vandet. Nu ramler foråret ind over os :-)
Holder man frøerne som vist til venstre kvækker de afværgende. Det er hanner, der først kommer frem - og de ønsker ikke bedækning.

Hvert forår sker det lille mirakel, at kæleedderkoppen Ophelia går ud af sit gode skind og bliver som født på ny.

Det plejer at ske i maj, men i år blev det allerede d. 10. marts.

Det er Ophelia til venstre, og den tomme hud til højre.

Koldt er det stadig, men våren er på vej. Hønen er skruk - hun ruger på 15 æg - og ræven gør rent i graven.

Marts 2003

Vinteren er uvillig til helt at slippe sit greb, og isen på vandhullet ved Vestre Hus er stadig ganske tyk. Men når solen skinner, giver den god varme, og så er det fint at solbade på et blad i vandkanten - eller i bunden af hønsegården.

Den store eg, der siden udgravningen af vandhullet ved Vestre Hus, har stået med rødderne i vand blev fældet d. 10 marts. For da var isen tyk nok til at kunne bære en voksen skovarbejder. Desværre knækkede nogle af grenene på en farlig måde ved faldet, så træet blev ikke helt så godt et klatretræ som vi havde håbet.

Frosten knuger stadig den danske natur, men lyset er kommet tilbage, og mange fugle er i fuld gang med at etablere territorier.
Især blandt de hulrugende fugle, som musvitten her, er der hård kamp om redepladserne. Men hvis man vil have musvitter, og er andelsbruger på Vestre Hus, kan man fortsat få udleveret plastkasser - ganske gratis.

Musvitterne til højre er dog hjemmelavede. Klik her, for at se hvordan.

Marts 2002

Det er ganske vist!
Den tyvende marts blomstrede de første anemoner i Ravnsholt Skov - og de første spæde, lysegrønne skovsyreblade kunne plukkes og spises.

Dette billede er taget d. 12/3. Det er parringstid for salamandre nu.
Den lysebrune hun, som svømmer forrest, er så fuld af ubefrugtede æg, at hun er tilbøjelig til at krænge over. Den mørke han bagved svømmer med mellemrum hen foran hunnen og vifter hende lokkende om næsen med halen, mens han fremviser sin flotte orange underside. 
Dette skuespil kan iagttages på lavt vand i damme på solrige dage.

Også arbejdermyrerne hos de røde skovmyrer gør klar til ynglesæsonen, selv om de selv er sterile.
Når solen er fremme, lægger de sig i tætte bunker på tuen og optager varme, som de så bærer ned i de kolde dronningekamre. For først når dronningerne bliver varme nok til at begynde æglægningen, kommer tuen rigtigt i gang.

Der er pladsmangel i institutionerne.
Mange kikker dagligt forgæves efter et lille rum, hvor de kan hygge sig og være sig selv.

Vestre Hus vil gerne hjælpe til, sådan efter beskeden evne. Alle andelsbrugere er derfor velkomne til at kikke forbi og hente en letvægtsmejsekasse på centret ganske gratis :-)

Skoven er fuld af vand i øjeblikket, mange steder er det næsten ikke til at komme frem.

I virkeligheden skyldes det de mange skovtrolde. Skovtrolde er nemlig meget overtroiske, så hvert år, når vi nærmer os jul og dagene bliver kortere, bliver de meget bange for at solen helt skal forsvinde. 
Så når de efter juletid opdager, at dagene atter bliver længere, holder de en mægtig fest og drikker styrtende mængder øl ...... i dagevis. Trolde kan nemlig virkelig drikke øl, når de fester!
Og da de ikke har nogen toiletter, så går de bare om bag et træ.......

Hyldegrenen her til venstre er blevet fuldstændig afbarket af rødmus, mens den befandt sig under sneen.
Det er ellers skrappe sager, sådan noget hyldebark. Vi ville ikke kunne tåle det. Men rødmusen synes om det.
Det er det levende grønne vækstlag, der spises. Korken ligger i små stykker under grenen.

Årets første skovfirben solede sig på hugormestien tirsdag d.6/3.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned