Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

Endelig de sidste dage i måneden har vi haft sommertemperaturer. Ved søen overfor Vestre Hus ligger den fældede eg og tiltrækker insekter. Ovenfor til højre er det han og hun af den sjove humlebilignende Gul vedrovflue. Hannen holder territorium omkring egen, hvor hunnerne lægger æg i sprækkerne.

De første arbejderhumler er altid små, fordi de er opfostret af dronningen alene, men i år er arbejderhumlerne ualmindeligt små ualmindeligt længe, fordi det er sådan en kold juni, og humlebier kun kan flyve og søge føde, når det er varmt. Mange boer er gået til. Det bliver et dårligt år for bier og humler - og for frugtsætning.
Men der vil heller ikke være mange hvepse i år.

Juni 2009

Nu breder hylden de svale hænder mod sommermånen.
Det er nødvendigt at komme ud i sommernatten. Den er fuld af dufte! Mange blomster bestøves nemlig hovedsageligt - eller udelukkende - af natsommerfugle.
Hylden er duft af dansk midsommernat - og kaprifolien dufter som en hed tropenat.
Ved sankthans-tid lyser sankthansormene. De sidder i fugtige skovlysninger og lyser som små grønne gløder. Det er små billehunner, som vil tiltrække sig opmærksomhed fra hannerne, som kan flyve.

Endelig d. 11-12 juni kom der regn. Masser af regn. Dyrene søger ly. Hvad er det her for noget.
Ingen juni uden et plejebarn! - Dette er Horus-barnet. Det er en tårnfalk, som jeg passer for Lars fra Barresøgård. Han havde kamera i en tårnfalkekasse, og kunne følge familieidyllen, indtil moderen blev taget af en duehøg. Horus her blev udruget i rugemaskine og fodres nu med mus i strimler. Han blev klækket d. 2. juni. Den 4. juni vejede han 19 gram. Den 8. juni 58 gram.
I maj fløj rigtigt mange aurora-sommerfugle rundt mellem blomsterne og gjorde verden smukkere. Nu kan man så finde deres larver i store mængder. De spiser korsblomstrede planter, og man kan finde dem på skulperne (frugterne)Prøv at søge på løgkarse og engkarse, som står i sol.
Maj har været tør og mange lavvandede vandhuller er tørret helt ud. Men hvad er det, der ligger tæt på bunden på det laveste sted? - Det er såmænd vårfluelarvehuse. De små dyr er søgt til dybere vand for at undgå at tørre ud. Forgæves.

Juni 2008

Musvåger kan ikke lide kondiløbere! - Her i juni har løbere to gange fortalt om musvågeoverfald i det område af Ravnsholt Skov, der er angivet med rødt på det indsatte kort (Skomagervej ud mod Nymøllevej). Musvåger angriber kun løbere, og kun bagfra. Oplever man en musvåge, der flyver truende nær på, bør man derfor stoppe op, vende sig mod fuglen og klappe i hænderne. - Man kan også male øjne i nakken :-)

Den har det fint - solsorteungen - aldrig har jeg oplevet en dyreunge, der udviklede sig så hurtigt. Den kan snart flyve.
Den bliver mest fodret med kattemad. Sheba med kalv og kalkun foretrækkes, mens Kittekat straks spyttes ud.
Jeg er helt accepteret som fuglemor.

De hører jo sæsonen til, fugleungerne. Denne solsorteunge blev fundet hjælpeløs i skoven af 1. klasse fra Lillerød Skole. Hvorfor den ikke ligger trygt i sin rede er ikke til at vide, men den virker så livskraftig, at jeg prøver at fodre den op.

Der er bladlus alle vegne. I stauderne, i hylden og i bøgehækken er bladene fulde af bøgebladlus, som ligner hvide fnug. I varmen formerer bladlus sig hurtigt, og de tørster ikke, for de suger vand af planterne, som har rødderne dybt i jorden. - Hvis man vil bekæmpe dem, kan de spules af planterne med en haveslange.
I den varme sommer ses guldsmedene over alt. De flyver helst i sol, og deres larver udvikles hurtigt i det varme vand. Derfor ses både forsommerens guldsmede: fireplettet libel, kærguldsmed og smaragdlibel - og sensommerens guldsmede: de store mosaikguldsmede.
Fireplettet libel Stor kærguldsmed Smaragdlibel Brun mosaikguldsmed.
TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE, TØRKE

For blot en måned siden gik hejrer og klirer rundt og søgte føde i vandhullerne på markerne omkring Kollerød. De vandhuller opstod efter sidste års rekord våde sommer, og vi troede aldrig, at de ville forsvinde igen. Men nu er der kun tør, sprukken jord. - Nedenfor ses den grøft, der normalt leder vand fra Børstingerød Mose til Kollerød Å. I år er den så tør, at den næppe kan genkendes som en grøft.

Er de ikke meget små, de humlebier, der flyver nu?
Jo, det er nogle bitte nogen, for de er blevet passet af dronningen alene, og der er grænser for, hvad hun kan overkomme. - Nu kan disse første små arbejdere hjælpe med at passe deres små søskende.

Juni 2007

Naturen er fuld af fugleunger her i juni. Kyllingerne på Vestre Hus hører til de mere nuttede af slagsen, mens skovskadeungen herunder er blandt de mere særprægede.
Man skal lade de vilde fugleunger være i fred. Det er helt normalt, at de ikke kan flyve, når de hopper af reden. De bliver nødt til at forlade reden, fordi der ikke er plads til alle de store unger. Forældrene ved hvor hver unge sidder og fodrer dem der.

Hylden blomstrer tidligt i år. Den er i fuldt flor her d. 12. juni, hvor den plejer at vente til Sankt hans. Det er nu, man skal lave hyldeblomstdrik. Det er bedst at vælge blomsterskærme, som ikke står i fuld sol, for de er mindre fulde af bladlus.
 

Juni 2006-2001

 
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned