Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

December 2006

December
2007-10

Der er masser af fløjlsfod i skoven for tiden. En let kendelig, mildt-smagende svamp, som gror på dødt træ om vinteren. - Den er slimet og har sortfiltet stok.

De spinkle vintermyg - til venstre - flyver for tiden. Det er helt normalt, at de flyver i flokke, når vintervejret er mildt. De stikker ikke.

Man kan undertiden høre sprød fuglesang i skoven for tiden. Det er ikke forvirrede fugle, der tror, at det er forår, men som regel rødhalse - ovenfor - som på den måde markerer deres vinterterritorium. Han og hun forsvarer hver sit område - og begge synger.
Lille skrubtudse og mariehøne i aktivitet d. 14 december. Temperaturer på 10-12 grader. Verden er da ganske af lave!

I det milde vintervejr er det let at finde sælsomme svampedyr i skoven. De kan være meget farvestrålende, men er som regel ganske små.
Efter det mildeste efterår i mands minde, startede december ud ... med mildt vejr. Bellis blomstrer, og en tur med slagnettet viser, at der er masser af liv i vegetationen. Især edderkoppeunger, tæger, cikader og ørentviste.

December 2005

Noget af det jeg holder allermest af ved arbejdet i skoven, er de rolige, mørke vintermorgener med lange, lange stille solopgange.

December 2004

Så kom julesneen
 - d. 20. december - og skoven blev et eventyrsted.

Her er det Rævebøgen i forklædning.

Vil du læse eventyret om rævebøgen, så klik her.

Hva' er nu det?
Ligner det ikke marsvin?
Hvad har de dog at gøre i skoven?
Svaret er, at de absolut ikke har noget at gøre i skoven! Men der er de alligevel blevet sat af. Dømt til en langsom død af sult og kulde; hvis de da ikke var så heldige at blive fundet af en ræv, en hund eller et menneske.

Seks marsvin trykkede sig mod træerne ved parkeringspladsen. Et blev taget af en hund, resten blev fanget og afleveret hos en dyrehandel.

En stor tak til Henrik fra Engblommen, som kørte marsvinene til dyrehandlen midt i den tætte juletrafik.
Henrik er en helt!!!! :-)

I mildt vintervejr kan man finde helt utrolige mængder af alle mulige løjerlige væsener under det øverste lag blade i skovbunden.
Mange småkræ er gået til ro for vinteren her, men lige så mange er stadigt aktive, selv om livet foregår i et roligt tempo.
Det kan være noget koldt om fingrene at gennemrode løvet på stedet, men så kan man tage en spandfuld skovbund med indenfor og undersøge den der. Man vil finde masser af orme, edderkopper, springhaler, snegle, bænkebidere, tusindben og mærkelige larver. På billedet til højre er det

hårmyggelarver. De ligger i øjeblikket i millionvis under bøgeløvet. Det voksne insekt kan ses her.

Gul Bævresvamp (Tremella mesenterica) Almindelig Østershat (Pleurotus ostreatus)

Så længe vejret er mildt, er der stadig mange spændende svampe at finde i skoven. Den Gule bævresvamp ligner vingummi, men den kan ikke spises. I tørt vejr tørrer den ind til hårde skorper. Østershatten er til gengæld spiselig og god. - Flere svampe her.

December 2003

I det meget milde decembervejr er en del insekter fortsat aktive. De Sekstenplettede mariehøns (Halyzia sedecimguttata) samles således ved foden af mosgroede stammer for at gå i dvale sammen. De fleste mariehøns er rovdyr, men denne art lever af alger på stammerne, og dyrene kan være aktive hele vinteren i mildt vejr. 

December 2002

Så er der endelig kommet flagermus i Vestre Hus' snildt indrettede flagermusekasse.
Det drejer sig om en enkelt skimmelflagermus; men da jeg selv måtte hente den oppe under loftet i en af Allerøds kirker, er det ikke sikkert, at den bliver boende vinteren over. Men man kan da håbe :-)

I øvrigt bør man ikke tage ukendte flagermus med de bare hænder, da de kan have rabies. Så jeg havde skam handsker på, da jeg pillede den ned fra loftet.

Kun sjældent udviser naturen en sådan entusiasme, når den julepynter :-)

Den egentlige svampesæson var dårlig i år, fordi sensommeren var for tør; men nu fremviser skoven et rigt flor af diverse "juledekorationssvampe".
Her ovenfor er det Broget Læderporesvamp og Håret Lædersvamp.
Og nedenfor er ses Håret Læderporesvamp, som altid bliver grøn af alger, og den sjove Kløvblad, som lukker de kløvede lameller sammen i tørt vejr. I Danmark er den mest almindelig i Nordsjælland, men den findes næsten overalt i verden.

December 2001

Når sneen er faldet er det tid at gå på sporjagt. Det er spændende at følge et dyrespor og følge med i, hvad dyret har foretaget sig undervejs. 
Herunder krydser rævens og rådyrets spor.

Det er dog ikke tilrådeligt at følge rævens spor over isen.

Spind i december.

Edderkoppen Metellina segmentata (Høstedderkoppen), som har lavet dette net, dør normalt, når vinteren kommer. Kun æggene overlever den kolde årstid. 
Men så mild som vinteren endnu er, ser man stadig hendes spind. Undertiden med rimfrost i nettet.

Der er de sidste dage iagttaget flere dyr med røde huer på omkring Vestre Hus. Hvad kan årsagen mon være?

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned