Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
 

November 2006

November      2007  - nu.

Denne ræv blev kørt over ved Sortemosen forleden. Det er altid væmmeligt, når dyr falder i trafikken; men det er fint at se, at ræven er sund og uden skab. Der findes altså stadig sunde ræve i skovene i Allerød.

Ræven ligger nu i fryseren på Vestre Hus. Den kommer nok i dødeburet til næste år.

Nu flyver frostmålerne. De små lyse sommerfugle flagrer mellem bladene på skovbunden, og de sidder i mængde på ruder, der har været oplyst om natten. Der er tusinder og atter tusinder. I juni var de larver, og de åd alle bladene af egetræerne.
Det er kun hannerne der flyver. Hunnerne er vingeløse, og de er vildt svære at finde, hvis man ikke kan lugte sig frem til dem, som hannerne gør.

Han af Lille frostmåler. Hun af Lille frostmåler.
Solen skinner ikke meget i november, men når den er der, er naturen i november et syn for guder.

Oktober har været særdeles varm og uden nattefrost, så mange træer har endnu ikke fået efterårsfarver endsige smidt løvet. Og så kom 1. november med blæst, frost og sne hele dagen. Et fantastisk syn. Sne på grønt løv.

November 2005

Jeg gik en runde omkring søen ved Vestre Hus og kikkede på egebark. Og ud over mosser og laver fandt jeg adskillige fremspirende frø - og en enkelt kravlende. Solsikkefrøene er anbragt af spætmejser, som hamstrer vinterforråd. Dette forråd er dog blevet ubrugeligt på grund af regnen. Frøen er aktiv endnu, fordi vejret er så mildt. Her den 13 november har vi dårligt oplevet nattefrost.

Dis, regn og halvmørke og afdæmpede farver gør novemberskoven mystisk og eventyrlig. Man får fornemmelsen af, at det ikke er til at vide, hvad der venter én længere fremme ad skovvejen.

November 2004

Skoven støver.

 Grenet stødsvamp, som i øjeblikket er meget almindelig især på gamle bøgestød, afgiver en tæt hvid sky af støv, hvis man berører den. Der er også masser af støvbolde i skoven i år, og de er modne og støvende nu.

Hvis man er heldig, kan man i øjeblikket se en krokodille i vandhullet ved Vestre Hus.

November 2003

Det er tid at gå på jagt efter østershatte (Pleurotus ostreatus) nu - og indtil der kommer vedvarende frost. Kik efter den på gamle bøgestammer og stubbe. Den smager glimrende, og når man finder den, er der som regel rigeligt.

Farven er blågrå og lamellerne hvide og nedløbende.

Det er alt for tidligt at gå i hi! Skoven har stadig pragtfulde efterårsfarver, og i milde perioder er der masser af svampe i skovbunden. På det indsatte billede er det en Spanskgrøn Bredblad (Stropharia aeruginosa). Den angives dog ikke som specielt spiselig.

November 2002


Man bør ikke snyde sig selv fra en novembertur i skoven!
Vejr som i byen blot er trist og gråt, kan i skoven vise sig at rumme dybder af eventyr og blid melankoli. 


 Lyset i november er noget særligt......
 

 

Da vi pillede det bo af Stor Gedehams, som er vist under september, ned, viste det sig, at der var levende dronninger i 3 dronningeceller. Disse dronninger kan muligvis overvintre i cellerne, men de kan ikke starte nye boer til foråret, da der på det tidspunkt ikke findes nogen hanner. Og arbejderhvepse kræver befrugtede æg.
 

November 2001

Man snakker om de mørke tider ved efterårets komme, og dagene bliver da også kortere, men i skoven betyder efterårets løvfald altså også nyt lys, fordi bladene ikke snupper det hele, før det når skovbunden!


Og samtidig kan man glæde sig over, at såvel sol op- som nedgange falder på anstændige tidspunkter af døgnet, så man kan få lov at kikke med.

 

På de nedfaldne egeblade finder man ofte små runde kugler. Det er galler, og de er modne nu.

Inden i finder man nu en fuldt udviklet galhveps. Tidligere på året finder man kun larver - og senere er gallerne ofte tomme, for da har den lille hunhveps gnavet sig ud af gallen for at flyve op og lægge æg på egestammer.
November danner den svære overgang mellem overflod og fattigdom. Solstrålerne dukker sig og køler ned; men kan dog endnu gløde.

 

Faktisk kan lyset i november være umanerlig flot!

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned