Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
 

September 2006

September      2007  - 09

I denne varme og solrige september har sommerfuglene været aktive i længere tid end de plejer. Men nu går de sidste til ro, enten for at dø eller for at hvile vinteren over. Dagpåfugleøjer og Nældens takvinger kan man finde i skurenes hjørner, og de smukke sørgekåber (ovenfor) gemmer sig under bark i skovbunden. I passiv tilstand - diapause - kan de tåle selv ganske hård frost.

Noget usædvanlig har også været denne septembers myggeplage. Det meget våde vejr i august fyldte vand i mange af skovens ellers udtørrede myggepøle, hvilket betød en ekstra myggegeneration, som har fået september til at minde om maj.
Vi har i øvrigt omkring 30 arter af stikmyg, så præcis hvilken art jeg har fotograferet på min negl, ved jeg ikke.

Det er tid nu til at gå på larvejagt! - Det er en sjov sport, der virkelig træner opmærksomheden!
Først finder man et sted med buske i fuld sol. Pil er godt. Så finder man steder, hvor man kan se, at der er gnavet i kanten af bladene. Så ved man, at larverne er der, men de skal tit findes langt fra gnavstederne, for larver går meget omkring. Så kikker man grenene efter - og pludselig er de der. Her er det en psi-ugle, en måler og en poppelsværmerlarve.
Larverne kan tages ind og fodres med blade fra den busk, de blev fundet på, til de forpupper sig. Det gør de fleste i jorden. De færdige natsommerfugle kommer dog først frem til næste forår, og de skal helst stå køligt, men frostfrit, vinteren over.

Det er et rekord svampeår i år. Skovbunden myldrer. Rørhatte, skørhatte og fluesvampe er især almindelige. Her er det hele familien paddehat, der er på tur i skoven. Det er et helt almindeligt syn i granskoven.
Den røde fluesvamp er i øvrigt ikke nær så giftig, som mange tror. Den er halucinogen, men ikke dødelig. Andre fluesvampe er meget værre. Se her.

September 2005

Skovdjævel - larve af bøgespinder.

Larve af brombærspinder.

Larve af bøgenonne.

Her i september er mange natsommerfuglelarver blevet store. Derfor finder man dem undertiden på stier og veje, for de søger ned på jorden for at finde et egnet sted at forpuppe sig, hvilket oftest sker i jordoverfladen. De overvintrer så som pupper, og klækker først næste forår eller sommer som færdige sommerfugle.

Larve af birkemåler

Larve af Psi-ugle

Puppe af dueurtsværmer

September  2004

Nu er det ikke længere gedehamse (hvepse) der opsøger nedfaldsæblerne, men smukke nyklækkede Admiraler. De er unger af tilflyvere syd fra, og de vil snart søge sydpå selv. Admiralen overvintrer ikke i Danmark.

 

For tiden sidder der masser af mejere rundt omkring på væggene og ser vældigt kærlige ud med deres lange ben. Det er hanmejere, der bevogter deres hunner mod andre bejlere.

 Mejere er ikke edderkopper. De kan ikke lave spind og de er ikke giftige. Rovdyr er de dog, skønt de ikke jager særligt målrettet. De spiser de smådyr, de falder over. Klik her, hvis du vil lave dine egne mejere. Det er meget, meget let!

Selv om det er ved at være sent på året, så er der stadig fremdrift i dele af dyreriget.
Hvor nælderne står i sol, kan man man mange steder finde dem dækket af små larver besat med grenede hår. Det er nældesommerfuglens larver. Denne sommerfugl har to generationer om året, og disse sene larver kommer først op at flyve til næste år.
Også skovduerne har endnu nyklækkede unger i reden. Her i september kan man fortsat finde æggeskaller, hvor den afskårne top er lagt pænt ind i resten af skallen. Så er ungen klækket og en af forældrefuglene er fløjet bort med de hvide skaller, så de ikke afslører redens placering.

Uhhh, der er mange hvepse i år. Eller gedehamse, som de mere specifikt hedder, da hvepse kan være alt muligt andet også. Se bare her. - I skoven findes de fleste boer i jorden, i muse- eller muldvarpegange, da boerne helst skal være overdækkede. Snart dør de dog ud, for kun de unge dronninger overlever vinteren.

September 2003

September er en rig måned.

 

Honningsvamp (Armillaria mellea) er overordentlig almindelig i Ravnsholt Skov her sidst i september, især på udgåede grantræer og stubbe.
Det er er smuk svamp, og unge eksemplarer smager udmærket - især i suppe. Dertil kommer, at det ikke tager mange sekunder at få kurven fuld af svampe uden jord.

Men det er en aggressiv svamp, som dræber mange unge graner. Den sender nemlig sonder op under barken og forgifter træet, hvorefter det bliver ædt.

Se mange flere svampe her.

Nu er de her, svampene. Bl.a. usædvanlige mængder Spiselig Rørhat (Boletus edulis) - Også kaldet Karl Johan.
Denne fortrinlige spisesvamp kan kendes på følgende træk: Krydderbollelignende tør hatoverside, lysegule rør og lyst net på stokken. - Desværre er svampen ofte fyldt med svampemyggelarver.

Spis den rå. Det er absolut bedst! - Skåret i tern med lidt olie og salt, eventuelt i en salat. Uhhhhmmmm.

Man kan finde nyfødte stålormeunger i skoven.

September 2002

Den store gedehams (Vespa crabro) er i fremgang her i landet. Heldigvis er denne hveps normalt særdeles fredelig. Her ses dens bo i et hult træ.

Mine forsøg på at banke flere hvepse ud af boet til fotografering var således ganske forgæves.

Sent på sæsonen kan det dog hænde, at arbejderne i nogle boer begynder at opføre sig sært. De kan f.eks. blive meget aggressive.
Årsagen er, at lediggang er roden til alt ondt!
Formålet med arbejdernes tilværelse er at passe deres små søskende: dronningens unger. Når den fertile del af disse søskende - kommende dronninger og droner - har forladt boet, er arbejderne altså ganske overflødige. Deres tilværelse er formålsløs, og de befinder sig uden for evolutionen opdragende indflydelse. De kan te sig som de lyster - og somme lyster altså at stikke deres ellers ubrugelige hunlige kønsorganer i huden på varmblodede medskabninger......................


Netop ankommet (herover) og efter 14 dage (til højre).

Skovduer virker måske ikke påfaldende velbegavede, men de tilhører en art, der klarer sig rigtig godt efter at den har vænnet sig til at bo i menneskers nærvær.
Duerne får kun et par unger på vingerne ad gangen, men til gengæld bliver de ved og bliver ved med at yngle. Her i september har mange af dem således stadig unger i reden.

Rederne synes imidlertid ikke særligt velkonstruerede og de falder ret ofte ned. Denne dueunge landede således på legepladsen i Æblehavens Børnehave, hvor jeg hentede den d. 2/9. Den opfodres med en blendet masse af grovkiks, kogte ris, kogt kød, brød, lidt frugt og grønt, melorme og æg, som gives gennem et kræmmerhus af bagepapir. Og den klarer sig fint.

Den hede august har betydet en veritabel eksplosion i insektlivet. Det kribler og krabler overalt.

Her er det et kuld Sortblå Birkebladhvepselarver (Arge pullata), der er ved at afløve et mindre birketræ. Når larverne forstyrres løfter de bagkroppen på en yderst truende måde, som bekendtgør deres giftighed.

Nu er det edderkoppesæson!
Begge de her afbildede edderkopper er korsedderkopper (Araneus diadematus), men den nedenfor er en hun, og den til højre er en han.
 

 Hunnerne er tætte, med stor ægfyldt bagkrop - og de sidder i deres net for at skaffe næring til næste generation. Hannerne er langbenede med tydelige boksehandskeformede palper. De laver ikke net mere, nu de er blevet voksne, men bruger al deres tid på at opsøge og kurtisere hunedderkopper. Med betydelig risiko for eget liv.
Se mere om edderkopper her.

September 2001

16/9 kom der endelig høns i hønsevolieren!
4 stk. tværstribede dværg-wyandotter.
3 høner og 1 hane.

Så er svampesæsonen overdådigt over os!
Bl.a. vryler Ravnsholt Skov af unge, faste Karl-Johan'er.
Kik mellem granerne.

Her ses samme svamp i  en mere veludviklet udgave. Men i den størrelse er den ofte fyldt med "orm" - d.v.s. larver af svampemyg.

Der er også mange fluesvampe i skoven i øjeblikket.

 

Svampen til venstre er en rød fluesvamp - men svampen til højre er en skørhat.

Klik her, hvis du vil lære, hvordan man kender en fluesvamp.

ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned