Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December
 

Når vi roder i bøgeskovens bund i første halvdel af oktober, finder vi en del af de to dyrearter ovenfor, og de vækker opmærksomhed. Det er dels Bjørnetragtspinderen (Coelotes sp.) Denne edderkop bor i rør under grene i skovbunden, og den virker noget barsk og farlig i det. Den anden er en jordløber (Pterostichus sp.), og den overrasker ved at være vokset ud af sine dækvinger. Det er højdrægtige hunner. De lægger æg her om efteråret, og de spæde larver overvintrer i jorden.

Nu falder bøgens frugter af i særdeles rigelige mængder. Det er et heftigt oldenår i år, som følge af sidste sommers varme. Dengang blev denne sommers blomsteranlæg nemlig dannet. De trekantede nødder - bog - kan spises, men det er et stort arbejde at befri dem for de glatte skaller. De kan spises med det samme, men de smager af mere hvis de lige ristes på en pande, hvorefter de kan bruges som mandler.
Bøgens videnskabelige navn er Fagus sylvatica, hvilket betyder den spiselige fra skoven. Ordet fagus (at spise) kendes fra begreber som polyfag (altædende), fagocytose (optagelse af store fødeemner i en vakuole) og sarkofag (kødæder).
Efter en meget tør og rekordvarm september er oktober måned startet med kraftig regn. Nu kan det mærkes, at det er efterår.

Oktober 2005

Der er stadig sommerfugle der flyver her ved udgangen af oktober. Bl.a. løvfaldsmåleren (Colotoris pennaria) her til venstre, hvis farver er så nydeligt afpasset efter årstiden, kan man finde ved lamper, der har været tændt om natten. Denne solrige oktober har været meget svampefattig. Det har simpelthen været for tørt. Nu sidst på sæsonen dukker de sene arter dog frem. Som den Ægte honningsvamp herunder.
Hatten smager dejligt, men stokken er for trævlet.

I Ravnsholt Skov er der plantet ægte kastanje både på Kratbjerg og ved Lerbjerghus, og træerne har sat særdeles mange flotte, store, spiselige kastanjer i år. kastanjerne falder fra træerne her sidst i oktober, og skovbunden er for tiden dækket af de stikkende kapsler og blanke kastanjer.
Man kan samle de største, skære et kryds i toppen af kastanjerne, stille dem i salt i et ovnfast fad og riste dem i en 200 grader varm ovn ca. ½ time.
Eller de kan kommes i en popkornrister og steges over bål.
Derefter pilles skallerne af og kastanjerne spises med salt og smør.

Ægte kastanjer

Hestekastanjer

Ægte kastanjer

Ægte kastanjer må ikke forveksles med de langs almindeligere hestekastanjer, som er giftige og meget bitre. Kapslerne på ægte kastanjer stikker som pindsvin. De gør ondt at samle op. - Og alle ægte kastanjer går op i en spids.

Nu optræder skovens træer i deres flotte efterårsfarver. De gule og orange farver skyldes carotenoider, der kommer til syne, når bladenes grønne farvestoffer nedbrydes og trækkes ind i planten til genbrug til næste år. De røde farver skyldes anthocyaniner, som dannes i bladene når disse stresses af sol og kulde. En kold oktober giver derfor flest røde farver.
Sjovt nok får rød-ellen - indsat i billedet - ikke efterårsfarver, men taber bladede, mens de er helt grønne. Ellen vokser på næringsrig bund, og har dertil et samliv med nitrogenfikserende rodbakterier. Så dette træ kan åbenbart tillade sig at fråse med ressourcerne.

Oktober 2004

Bøgeskoven i maj er lysegrøn. Det ved vi alle. Men også oktober-bøgeskoven er lysegrøn i en kort periode. Siden får den også mange andre farver.

Skoven er smukkest i oktober!

 

Tåge-tragthatten (Clitocybe nebularis) er helt enormt almindelig i skoven i øjeblikket. Smagen kan diskuteres, men det er en solid svamp med en fast konsistens, og den er sjældent fuld af maddiker. Så måske var det er forsøg værd at plukke kurven fuld?

I starten af oktober går snogene i dvale. Men her d.8/10 kan man stadig finde en enkelt snog, der nyder den sidste varme fra solen ..... og så er den væk .....

Cinnoberbladet skørhat er for tiden særdeles talrig i yngre granbevoksninger. Den kan ikke spises, men man kan farve uld med den. Se her hvordan.

I starten af oktober begynder bøgetræerne at få nye farver. Så er det parringstid hos barkjægerne: nogle små letbenede edderkopper, som løber rundt på bøgetræernes grå bark på jagt efter bytte.
 Og det er oldenår i år. Både bøg og eg sætter megen frugt.

Oktober 2003

Nu flyver oktobermåleren Epirrita dilutata.

Skoven er fuld af fantastiske svampe for tiden. Her er det en koralpigsvamp (Hericium coralloides). Se mange, mange flere af skovens svampe her.

Nu drosler naturen jo lige så stille ned mod vinter, og de store farvestrålende, dækfrøede planter begynder at visne hen.
Så gælder det om at have blik for de mere ydmyge vækster. Mosserne trives i det fugtige efterårsvejr, og i Ravnsholt Skovs mange små tørvemoser har vi også en stor og beundringsværdig bestand af femradet ulvefod (Lycopodium annotinum).

Denne plante blev i fordums tid anset for at beskytte mod uønsket graviditet. I vore dage har vi heldigvis mindre giftige midler til det formål.
Andre lignende myter kan læses her.

Oktober 2002

Denne sommers gedehamse er døde nu. Kun de nye, befrugtede dronninger overlever vinteren, skjult under bark og i gamle stubbe.
Man kan roligt pille de gamle boer ned nu. Det er nogle imponerende bygningsværker. Her er det et stort bo af almindelig gedehams.

 

På denne årstid kan man være heldig at finde de mest nuttede små nyfødte hugormeunger. Men vær varsom. De er giftige fra starten.

Så skal man absolut pille, bør det gøres forsigtigt, så dyret ikke bliver skræmt.

Bliver man bidt alligevel, bør man søge læge. Hugormen er ikke dødelig, men biddet kan være alvorligt, hvis man er allergisk.

 

Oldenår! Skoven er fuld af bog og agern. Masser af mad til mus, skovskader og egern. Hvorfor eksploderer skoven egentlig med uregelmæssige mellemrum i dette orgie af føde?

      

Det betyder ikke, at vi så får en hård vinter. Vejrsystemer opfører sig kaotisk, og hverken meteorologer eller træer kan forudsige vejret flere måneder frem i tiden - og faktisk blev de blomster, der nu har skabt olden, dannet allerede sidste år.
Endvidere må det indvendes, at hverken bøg eller eg har nogen som helst interesse i at brødføde de dyr, der æder deres spæde børn.
For træerne er det imidlertid en fordel, med uregelmæssige mellemrum, at oversvømme markedet med frø; mens de andre år slet ingen frø danner. På den måde kan ingen frøædere følge samme cyklus, så mange frø vil overleve.
Fidusen kræver dog, at alle træer reagerer på de samme klimaforhold, når de danner blomster. Og det sikres af evolutionen, da træer, som ikke følger samme rytme som andre træer, får deres frø ædt.

Hver årstid har sin egen charme. Men oktober er den rigeste af alle måneder.
Forår og sommer igennem har alt i naturen slæbt for at vokse, bygge op, mangfoldiggøre og sprede sig. Og nu kan det så læne sig tilbage og spørge: lykkedes det? Og med tilfredshed svare: Ja, det gjorde det. Verden flyder over. Der er alt for meget af alt – om det så er skønhed. Nu er det tid at fore hule, at drosle ned. Tid til eftertænksomhed og krøllen sig sammen om sig selv. Tid til farver og detaljer. Tid til at indhente sig selv og opleve livet.

Oktober er livsnydernes måned.

 

Aldrig er naturen smukkere - eller mere eventyrlig. Her er det en lindorm, der smutter forbi. - Hvor forsvandt den hen?

Oktober 2001

Nogle mennesker føler sig triste ved efterårets komme på grund af udsigten til den lange mørke vinter. Men det er alt, alt for tidligt at blive trist! Oktober er den farverigeste af alle måneder. Naturen er pragtfuld og fortjener at blive nydt. 
Der bliver rigelig lejlighed til at blive trist siden hen ........
Og af de flotte blanke bøgeblade kan man hurtigt fremstille nydelige efterårs- kranse. Se bare her.

Netop nu er honningsvampene meget, meget almindelige i skoven.
Det er smukke svampe, som lever af dødt træ.
De tager selv livet af træerne, før de æder dem......Læs her hvordan.

Svampen selv er spiselig som ung. Den giver en ganske udmærket svampesuppe.

Således kan svampekurven komme til at se ud efter en tur i Ravnsholt Skov her i oktober. Og man kan også finde ganske ejendommelige svampe. Som denne koralpigsvamp.
Se mere om skovens svampe her.
ikonhug.jpg (1171 bytes) Tilbage til hovedsiden Næste måned